Αγαπητοί συνάδελφοι, αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

εκπρόσωποι των 131 Φορέων υποστήριξης της εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. και στην Ελλάδα,

εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ελληνικής HPV Εταιρείας επιθυμώ να σας ενημερώσω για ορισμένες θετικές εξελίξεις κατά τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το θέμα της πολυαναμενόμενης εφαρμογής και στην Ελλάδα της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας και στη χώρα μας.

Την Τετάρτη, 31.01.24, με πρωτοβουλία της Ελληνικής HPV Εταιρείας, συνήλθε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου με θέμα την «Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας». Η συνεδρίαση διενεργήθηκε υπό την Προεδρία του βουλευτού κ. Οικονόμου και με παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, της Αναπλ. Υπουργού κας Αγαπηδάκη, των Υφυπουργών κκ. Βαρτζόπουλου και Θεμιστοκλέους και αρκετών βουλευτών, μελών της Επιτροπής. Αρχικά ενημερώθηκε η Επιτροπή επί του θέματος από τον υπογράφοντα, την Καθηγήτρια κα Θεοδωρίδου, Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τον κ. Αθανασάκη, Επικ. Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, και τους κκ. Δέδε, Καπετανάκη και την κα Κουκουγιάννη, εκπροσώπους Οργανώσεων Ασθενών.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής αυτής συνεδρίασης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη τον Μάρτιο του 2024 του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού ελέγχου για Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας και την επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού κατά του HPV έως και το 2025 για αγόρια και κορίτσια 15-18 ετών (βλ. συνημμένο Δελτίο Τύπου).

Την Παρασκευή, 02.02.2024, κατά την διάρκεια του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπανδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) η Αναπλ. Υπουργός Υγείας κα Αγαπηδάκη σε ομιλία της επανέλαβε τα σχετικά με την άμεση έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού ελέγχου για Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας, σημείωσε δε, σχολιάζοντας σχετική παρέμβαση του υπογράφοντος, ότι η μέθοδος της αυτοδειγματοληψίας (Self-Sampling) προς διενέργεια HPV testing έχει προβλεφθεί και συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (https://dailypharmanews.gr/site/post/31023/E-Agapidaki:-THa-ginetai-kai-stin-Ellada-self-test-gia-karkino-trachilou-mitras).

Όπως βλέπετε λοιπόν, οι προσπάθειες όλων μας για να αναληφθούν επί τέλους οι αναγκαίες δράσεις εκ μέρους της Πολιτείας, έτσι ώστε να συμπορευθούμε με τον Π.Ο.Υ. και όλες τις διεθνείς Οργανώσεις με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και στην χώρα μας, φαίνεται ότι ευοδώνονται. Θα περιμένουμε, βέβαια, να δημοσιευθούν τόσο το Πρόγραμμα HPV εμβολιασμού με τις επικαιροποιημένες διατάξεις, όσο και το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου με τις λεπτομέρειες εφαρμογής και επιτήρησης, υπογραμμίζοντας επανειλημμένα ότι μια συντεταγμένη εκστρατεία σχετικής ενημέρωσης του κοινού από την Πολιτεία είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ας είμαστε αισιόδοξοι.

Με πολλούς χαιρετισμούς