Ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι το θέμα είναι μείζονος σημασίας για τη Δημόσια Υγεία και για το λόγο αυτό θα θέλαμε να επιστήσουμε της προσοχή σας για την έγκαιρη ανίχνευση και δήλωση κάθε ύποπτου κρούσματος ιλαράς,, την άμεση λήψη των μέτρων για την πρόληψη της διασποράς της νόσου, τον έλεγχο και την συμπλήρωση του εμβολιασμού στο περιβάλλον των κρουσμάτων και την άμεση λήψη των μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου σε χώρους παροχής υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η ιλαρά μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα σε κλειστούς χώρους υπό συνθήκες συγχρωτισμού. Στην χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας συστήνει τον εμβολιασμό εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας με δύο (2) δόσεις του εμβολίου έναντι Ιλαράς-Παρωτίτιδας-Ερυθράς (Measles-Mumps-Rubella, MMR). Άνοσοι έναντι της ιλαράς θεωρούνται όσοι έχουν κάνει 2 δόσεις εμβολίου ή έχουν ιστορικό νόσησης.

Να σημειωθεί ότι όλα τα ύποπτα κρούσματα ιλαράς πρέπει να δηλώνονται στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ μέσω του δελτίου υποχρεωτικής δήλωσης με έμφαση στη συμπλήρωση όλων των πεδίων και αποστολή του με faχ (faχ no: 210 8818868 / 210 8842 011). Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία μας προκειμένου να υπάρξει μία έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική επιτήρηση της νόσου στη χώρα μας.

 

GDE Error: Requested URL is invalid