Πειραιάς, 6-3-2019

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά δηλώνει την έντονη ανησυχία και την αντίθεσή του στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και επιτρέπει στα φαρμακεία να πραγματοποιούν εμβολιασμούς και πράξεις πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Ζητάμε από το Υπουργείο να αποσύρει άμεσα την ανωτέρω τροπολογία,  η οποία κατατέθηκε     -κατά την προσφιλή τακτική της ηγεσίας του-    χωρίς κανένα διάλογο και καμμία ενημέρωση.

Από όποια οπτική γωνία και αν δούμε το θέμα,  σε καμμία περίπτωση ο φαρμακοποιός δεν είναι θεράπων ιατρός,  δεν μπορεί να πάρει ιστορικό και δεν μπορεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα ή τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των χορηγούμενων σκευασμάτων,  οι οποίες πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή.

Οι ιατρικές πράξεις πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά από ιατρούς.  Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Έχουμε πληρώσει ακριβά μέχρι σήμερα ακόμα και με θανάτους τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές,  όπως η κατάχρηση αντιβιοτικών με  την δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων,  η έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος  κλπ.

Θυμίζουμε ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς Ιατρική Συνταγή.  Επιτέλους ας σοβαρευτούμε ως Χώρα!

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Α΄

   ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                                                 ΒΙΤΣΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ