ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ

 

13-5-2020

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά.

Σας στέλνουμε νέες οδηγίες, που αφορούν στην δεύτερη αυτή φάση της πανδημίας, την λειτουργία των ιατρείων μας, την ασφάλεια και τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Την εποχή αυτή ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου είναι πολύ χαμηλός και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να εμβολιάσουμε τα παιδιά με όλα τα εμβόλια, που προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Πιστεύουμε ότι η πρώτη φάση μας προίκισε με εμπειρία και σύνεση για να αντιμετωπίσουμε την δεύτερη αυτή φάση με λιγότερο άγχος και ανασφάλεια. Έχουμε αποκτήσει εμπειρία στην χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και συμπεριφοράς στο ιατρείο. Έχουμε σχεδόν όλοι εξοπλιστεί με τα απαραίτητα ΜΑΠ και μπορούμε να συνεχίσουμε να εξετάζουμε παιδιά, ακόμα και άρρωστα, αν αυτό χρειαστεί μέσα στο διάστημα του καλοκαιριού και με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει η κατάσταση, όσον αφορά τον ρυθμό μετάδοσης και τον αριθμό των κρουσμάτων, οπότε και θα επανέλθουμε.

Θέλουμε όμως να επιστήσουμε την προσοχή σας για την σχολαστική τήρηση των ΜΑΠ στο ιατρείο. Συνάδελφοι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή πάσχουν από υποκείμενο νόσημα καλό είναι να αποφεύγουν να εξετάσουν παιδιά με λοίμωξη του αναπνευστικού ή αν το κάνουν αυτό να γίνεται λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα ΜΑΠ για την προσωπική τους ασφάλεια.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ιχνηλάτηση των παιδιών που έχουν χάσει επισκέψεις παρακολούθησης και συνιστώμενους εμβολιασμούς.

Επικοινωνήστε με τους γονείς των παιδιών αυτών και προγραμματίστε μαζί τους προσωπικά ραντεβού συμπεριλαμβανομένων των νεογέννητων, των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων.

Η καλή φροντίδα και παρακολούθηση των παιδιών θα πρέπει να πραγματοποιείται με φυσική παρουσία στο ιατρείο, όποτε αυτό είναι δυνατόν, προκειμένου να διαπιστωθεί και να διατηρηθεί η συνέχεια της φροντίδας αυτής. Πρακτικές, που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στην τηλεϊατρική αντιμετώπιση, πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται, ακολουθούμενες κάποια στιγμή από φυσική παρουσία του παιδιού στο ιατρείο.

Μέχρι και 18 Μαΐου εξακολουθούμε να μην δεχόμαστε ιατρικούς επισκέπτες στον χώρο του ιατρείου, όπως αυτό συστήνεται και από τον ΠΙΣ. Σε κάθε περίπτωση οι επισκέψεις των ιατρικών εκπροσώπων θα πρέπει να γίνονται μόνο κατόπιν ραντεβού.

Ενημερώστε τους γονείς και προγραμματίστε τον αντιγριπικό εμβολιασμό από τώρα, για όλα τα παιδιά που παρακολουθείτε.

Ζητήστε από τους γονείς να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες επισκέψεις στο ιατρείο.

Όσον αφορά τις επισκέψεις στα σπίτια.
Για τις περιοχές της χώρας που δεν είχαν κρούσματα covid-19, η άποψή μας είναι ότι μπορούν να γίνονται επισκέψεις, λαμβάνοντας πάντοτε μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και εφ όσον ο παιδίατρος το κρίνει απολύτως απαραίτητο. Για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως για τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου ήταν και τα περισσότερα κρούσματα, συστήνεται να αποφεύγονται οι επισκέψεις στα σπίτια στα πλαίσια της αποφυγής της διασπορά της νόσου και της ατομικής ευθύνης.

Προετοιμασία του ιατρείου πριν να έρθει το παιδί

 

Όταν έρθει το παιδί

Μετά την εξέταση του παιδιού

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Παρακολουθείστε τις ανακοινώσεις που κάνουμε και εγγραφείτε στην ομάδα του Viber που έχουμε. Θα μας βρείτε ως Παιδίατροι Ελλάδας.

Για την δική σας καλύτερη ενημέρωση μην ξεχάσετε να εγγραφείτε, αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, στην Επαγγελματική Ένωση της περιοχής σας ή την πλησιέστερη προς εσάς.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη, να προσέχετε και να μείνετε όλοι καλά μέσα στην πανδημία.

 

* Για δική σας ενημέρωση ακολουθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ που δόθηκαν για τα σχολεία

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στην εκπαιδευτική μονάδα

Με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων COVID-19, με τον αναπληρωτή του. Εκείνος είναι επιφορτισμένος με το να ενημερώνει το προσωπικό σχετικά με την αναγνώριση/διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων COVID-19.

Σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

Ο μαθητής θα φοράει μάσκα και θα οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης, που έχει ήδη προβλεφθεί σε κάθε σχολείο. Θα ειδοποιείται ο γονέας/κηδεμόνας για να παραλάβει τον μαθητή (κατά προτίμηση με μάσκα) και θα ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID- 19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ.

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σε απόσταση από τους συγκατοίκους του (οδηγίες στην ιστοσελίδα ΕΟΔΥ, www.eody.gov.gr).

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολείο (μαθητής, εκπαιδευτικός ή άλλο προσωπικό)

Αν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση που το μοριακό διαγνωστικό τεστ βγει θετικό, θα ενημερώνονται άμεσα η εκπαιδευτική μονάδα και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος θα επικοινωνεί με τη σειρά του με τον υπεύθυνο του σχολείου για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (εκπαιδευτικοί/μαθητές στην ίδια τάξη, συμμαθητές σε εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.).

Επίσης, θα γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.

Ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρύνονται από το σχολείο. Με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέφουν μετά από 10 ημέρες.

Αν το τεστ βγει αρνητικό

Σε περίπτωση που το τεστ βγει αρνητικό, ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων με λοίμωξη COVID-19

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ως συρροή κρουσμάτων ορίζεται η εμφάνιση τουλάχιστον δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 μεταξύ μαθητών ή και εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένο τμήμα μέσα σε διάστημα 14 ημερών.

Σε αυτήν την περίπτωση θα διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος για 10 ημέρες.

Θα γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων που κινήθηκαν τα κρούσματα. Θα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση επαφών.

Οι μαθητές (ή το προσωπικό) που νόσησαν θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρύνονται από το σχολείο. Με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέφουν μετά από 10 ημέρες.

Σε περίπτωση εμφάνισης 3 ή περισσοτέρων σποραδικών κρουσμάτων στην εκπαιδευτική μονάδα σε διάστημα 14 ημερών θα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση.