ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ

 

 

                                                                                                                                                                                Αθήνα 11/5/2020

Αξιότιμε κ Γενικέ Γραμματέα Δημόσιας Υγείας

Το τελευταίο διάστημα έχουμε διαπιστώσει, αλλά όπως και ο WHO1 και το CDC2 αναφέρουν με ανησυχία, ότι οι εμβολιασμοί των παιδιών, κυρίως των εφήβων φαίνεται να καθυστερούν. Οι γονείς, από φόβο για τον κορονοϊό παρ’ όλες τις συστάσεις, που τους έχετε κατά διαστήματα απευθύνει κατά την περίοδο της καραντίνας  για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, δεν φαίνεται να έχουν συμμορφωθεί. Το ποσοστό αυτό των παιδιών, που έχει καθυστερήσει κατά πολύ, ακόμα και για τον βασικό εμβολιασμό. Πιστεύουμε ότι είναι άγνωστο σε όλους μας, με ανησυχητικές συνέπειες για την Δημόσια Υγεία. Η ανησυχία μας γίνεται μεγαλύτερη όσο αναλογιζόμαστε την περίοδο του επερχόμενου Φθινοπώρου. Με την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων και την ίσως ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση των εμβολιασμών των παιδιών στην χώρα μας.

Το προηγούμενο διάστημα, όπως η Ομοσπονδία μας είχε αποφασίσει αλλά και μετά από την οδηγία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εμβολιάσαμε παιδιά μόνο για τον βασικό εμβολιασμό. Την περίοδο όμως της δεύτερης αυτής φάσης, και με δεδομένο τον εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό μετάδοσης και αριθμό κρουσμάτων, πιστεύουμε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμβολιασμούς ώστε να εξυπηρετηθεί το πλήρες πρόγραμμα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Κύριε Γενικέ

Εφόσον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θεωρήσει ορθή την πρότασή μας αυτή. Ζητούμε από εσάς να μεσολαβήσετε για νέες οδηγίες όσον αφορά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμών.

Επιπροσθέτως

Με ορίζοντα την περίοδο του Φθινοπώρου, όπου οι ιώσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν γραπτές κατευθύνσεις για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα εμπύρετα νοσήματα που θα προκύψουν, σε σχέση με τον covid-19.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία, θα είναι ανοιχτά και κάθε σύμπτωμα που θα παραπέμπει στον covid-19 θα καλούμαστε από τους γονείς να το αντιμετωπίσουμε κατ’ αρχήν εμείς.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει από τώρα, που είναι μια σχετικά ήσυχη περίοδος, να προσδιορίσουμε, σε συνεργασία μαζί σας, όσο μπορούμε καλύτερα, τον τρόπο λειτουργίας μας, προκειμένου να αποφύγουμε να δούμε τα περιστατικά να παραπέμπονται στα νοσοκομεία, αφού τα συμπτώματα των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι και συμπτώματα του covid-19.

Θεωρούμε ότι η ενημέρωση των παιδιάτρων της χώρας μας την περίοδο αυτή, σε σχέση με την τρέχουσα πανδημία, είναι πολύ μεγάλης αξίας. Αφού όλοι μας στοχεύουμε στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και στην μείωση της διασποράς της νόσου.

Ζητούμε την δική σας βοήθεια και σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή.  Να μπορέσουμε μέσω webinar να ενημερώσουμε. Να δώσουμε κατευθύνσεις και να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα των παιδιάτρων από όλη την Ελλάδα. Για την τρέχουσα αλλά και την περίοδο μετά το καλοκαίρι.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας και σε αναμονή για τις δικές σας ενέργειες και απαντήσεις.

Με εκτίμηση

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Κώστας Νταλούκας

Έλσα Καλούδη

Τζίνα Νταμάγκα

Τηλ επικοινωνίας 6944307208

1 https://measlesrubellainitiative.org/measles-news/more-than-117-million-children-at-risk-of-missing-out-on-measles-vaccines-as-covid-19-surges/

2 https://www.aafp.org/news/health-of-the-public/20200508covidvax.html

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6919e2.htm